TR / EN

Blog

Anasayfa   -   Blog   -   Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birim Ne İş Yapar?

Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birim Ne İş Yapar?

30 Mart 2023

Mutfak, bulaşıkhanesi ve restoran gibi çalışma ortamları, uygun önlemler alınmadığında çalışanların sağlık ve güvenliğini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal ve güvenlik riskleri oluşturabilir. Bu riskler, aşçılar, aşçı yardımcıları, bulaşıkcılar, servis görevlileri ve temizlik personeli gibi çalışanları etkiler. Ancak, uygun önlemler alındığında, çalışanların bu risklerden korunması mümkündür. Ortak sağlık ve güvenlik birimleri, bu işyerlerinde risk analizi yaparak, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vererek ve periyodik sağlık muayeneleri gerçekleştirerek çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlar.

    Ortak sağlık ve güvenlik birimi, görevlendirdiği personelin takibini ve dolayısıyla sorumluluğu alır. Yani firmalara hizmet veren bir sadece bir ortak sağlık ve güvenlik birim personeli değil, koordinatörleri ve teknik müdürleriyle ortak sağlık ve güvenlik birim’nin tamamıdır.

    Tek tek inceleyecek olursak Ortak sağlık ve güvenlik birimi hizmet verdiği işyerinde aşağıdaki işleri yürütür.

İş Güvenliği açışından:

  • İş güvenliği eğitimleri
  • Risk değerlendirmesi (risk analizi )
  • Acil durum eylem planı
  • Patlamadan korunma dokümanı
  • Yıllık çalışma planı
  • Yıllık eğitim planı
  • Yıllık değerlendirme raporu
  • Devamlı saha gözetimi
  • Uygunsuzlukların belirlenmesi ve bildirilmesi

İş Sağlığı açısından:

  • Yeni çalışanların işe giriş muayenelerinin yapılması
  • Çalışanlara periyodik sağlık muayenesi yapmak
  • Risk analizi
  • İş hijyeni gerekliliklerini belirlemek (gürültü, aydınlatma, toz, titreşim, gaz, vs.)
  • İş sağlığı eğitimleri

    Mutfak, bulaşıkhane ve restoranlar, uygun önlemler alınmadığında, çalışanların güvenlik ve sağlığını doğrudan veya dolaylı bir biçimde, hemen veya sonradan etkileyen fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal ve güvenlik tehlikelerinin oluştuğu çalışma ortamlarıdır. Bu ortamlarda aşçılar, aşçı yardımcıları, bulaşıkçılar, servis görevlileri ve temizlik personelleri çalışır. Önlem alındığında çalışanların bu tehlike ve risklerden korunmaları olanaklıdır.

 

Restoranlarda Meydana Gelen İş Kazaları

   Restoran mutfak çalışmalarında ana kaza nedenleri çalışanların dikkatsizliği, kullanılan yöntemler ve yapılan işle ilgili bilgi eksikliğidir. Oluşabilecek kazaları en aza indirebilmek için bu konular üzerinde çalışmalar yapılmalı ve olan kazaların tekrarlanmaması için gereken önlemler alınmalıdır. Kişi bazlı bilgilendirmelerin yanı sıra toplu güvenlik tedbirlerinin alınmasına önem gösterilmelidir.

 

Islak Zeminler İş Güvenliği Sorunu Oluşturuyor

   Restoranların mutfak bölümünde kazalar, en çok keskin nesneleri taşırken ıslak zeminlerde kayma sonucu meydana gelmektedir. Mutfaklarda sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için çalışırken güvenlik kurallarını takip etmek ve saha kontrolleri yapmak gereklidir. Öncelik olarak toplu korunma önlemine gitmek amaçlı kaymaz zemin oluşumu sağlanmalıdır. Fiziki konumlarda ötürü zeminde değişikliği gidilemiyor ise kaymaz iş ayakkabısı temini sağlanmalıdır. Kaymaz ayakkabılar genellikle kendi iş üniformasının bir parçası olarak restoran çalışanları için gereklidir. Bu ayakkabıların kavrama yüzeyleri, ıslak zeminlerde her türlü kaymayı önleyici niteliktedirler.

    Islak zeminler çalışanların yaralanmasına neden olma potansiyeline sahip tehlikelerdir. Mutfakta kırılan veya dökülen parçaları çalışanlar temizlendiğinden emin olmalıdır. Bütün emniyet işaretleri veya afişleri yerinde olmalı ve belirteçler açıkça görülebilir ve anlaşılır olmalıdır. Bir kaza meydana gelmesi durumunda, derhal bir yönetici veya amir haberdar edilmelidir.

 

Restoranlarda İş Sağlığı

    Restoranda çalışanlar birçok mikrop riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu mikropların para, gıda ve kirli yemeklerden oluşabilme ya da bulaşabilme tehlikeleri vardır. Özellikle çürük yemeklerde bakterilerin olma olasılığı oldukça fazladır. Bu bakterilerin açık yaralara temasını enfeksiyon riski olduğundan dolayı önlenmelidir. Restoranlarda mikrop ve bakterilerin yayılmasını önlemek için, özellikle yemek yemeden önce ya da tuvaleti kullandıktan sonra, sık sık ellerin yıkanması gereklidir.

 

Acil Durum Tatbikatı Yapılmalı

   Restoranlar konum itibariyle birçok farklı alanlarda bulunabilirler. Bulundukları bölgelere özgü çevresel bazlı risk analizlerinin yapılması gereklidir. Bilindiği üzere İş yerlerinde Acil Durumlarda Hakkında Yönetmelik gereği sene de en az 1 (bir) defa işletmelerde acil durumlara yönelik tatbikatlar yapılması gerekmektedir. Bölgesel bazda yapılacak olan analizlerimde acil durumlara yönelik yapılacak tatbikatlarda oldukça önemlidir. Müşteri potansiyeli, çalışan sayısı, çevreden gelebilecek tehlikeler göz önünde bulundurularak gerekli sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Acil durum destek ekipleri özel olarak eğitilmeli ve müşteri yönlendirmelerine dair bilgilendirilmelidir.

 

Restoranlar İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Kültürünü Oluşturmalı

   Restoranları ziyaret ettiğinizde müşteri gözüyle değil de bir de iş güvenliği gözünden bakmayı deneyiniz. Gerek çalışanlar gerekse müşteriler için gerekli tedbirler alınmış mı? İş sağlığı ve güvenliği bir kalite olmasının yanı sıra bir kültürü de temsil etmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Önce İş Sağlığı ve Güvenliği’ diyelim.

 

Sağlıklı ve güvenli günler dileriz.

 

 



Bu yazı 808 kere okundu.

Diğer Blog Yazıları

İş Kazası Nedir?

31 Mart 2023

Design by → Mazlum TALMAÇ